תיירות יד מרדכי

אתרי המורשת בקיבוץ יד מרדכי

"אירופה 1913 – ישראל 1948"
מסע בעקבות גבורה יהודית

moreshet-1

אתרי המורשת בקיבוץ יד מרדכי מציגים את סיפורי הגבורה של העם היהודי, על רקע המאורעות שהתרחשו במחצית הראשונה של המאה ה-20, החל מהתקופה שבין שתי מלחמות העולם, דרך השואה ועד להקמת המדינה וקרב הבלימה בקיבוץ יד מרדכי במלחמת השחרור.

מכלול החינוך וההנצחה מציע סיורים מודרכים, ימי עיון וסמינרים למגוון רחב של קהלי יעד- מכתות ג ועד י"ב, קבוצות של חיילים, שוטרים, גמלאים, ועדי עובדים ומשפחות.

הסמינרים כוללים: הרצאות, סדנאות, צפייה בסרטים, עדויות של שורדי שואה ולוחמים בקרבות תש"ח ביד מרדכי. קיימת אפשרות לערוך סמינרים בני יום או יומיים.

בכל הסמינרים וימי העיון עורכים סיורים מודרכים בכל אתרי ההנצחה והזיכרון בקבוץ יד מרדכי. הם נערכים בתמיכת ועידת התביעות The Claims Conference.

מוזיאון יד מרדכי "משואה לתקומה"

מוזיאון יד מרדכי "משואה לתקומה" הוקם בשנת 1968 כאנדרטה לשישה מיליון היהודים הושמדו בשואה, לאלו שהתנגדו באופן פעיל למשטר הנאצי ולכל אלה שנלחמו עבור עצמאותה של ישראל. המוזיאון הינו אתר מורשת מוכר של המועצה לשימור אתרים.

המוזיאון מציג על ציר הזמן את המורשת של העם היהודי ואת האירועים המכוננים שעיצבו את דמותו במאה ה-20: הקמת תנועות הנוער והתרבות היהודית העשירה באירופה שבין שתי מלחמות העולם, השואה, ריכוז היהודים בגטאות, מרד גטו וורשה, העלייה לארץ ישראל, ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, והקרב ההרואי להגנה על קיבוץ יד מרדכי.

תצוגות המוזיאון מבקשות להקים לתחייה את הסיפורים, המקומות, האנשים והזיכרונות ומעניקות למבקרים חוויה מרגשת ומוחשית. התצוגות מספרות את סיפורו המרתק של מרדכי אנילביץ', במסלול תחנות חייו מילדותו בוורשה, דרך תנועת הנוער שעיצבה את דמותו ועד שמצא את מותו כמנהיג מרד גטו ורשה, כמספר את סיפורה של יהדות אירופה כולה.

moresh-2

moresh-3
התצוגות במוזיאון:

בית תנועות הנוער, ורשה בימי תפארתה, חיים בצל הגזרות, קרון הרכבת המשוחזר, גשר היהודים מעל הגטו, מודל גטו ורשה ושחזור הבונקר מרחוב מילא 18.

במוזיאון פועל המכון להוראת השואה, המהווה מוסד מוכר להוראת השואה (מפמ"ר) ומומלץ על ידי משרד החינוך וצה"ל לקיום סדנאות, ימי עיון, ימי הכנה למסע לפולין.

ידי שנה מגיעים אלפי אלפי חיילים ותלמידים לביקור במוזיאון ולהשתתפות בפעילויות המכון. מידי שנה בכ"ז בניסן מארח המוזיאון את העצרת הגדולה הנועלת את אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה ואשר אליה מגיעים אלפי אזרחים מכל רחבי ישראל לרגלי האנדרטה לזכרו של מרדכי אנילביץ.לקריאה נוספת >

פסל מרדכי אנילביץ'

moresher-pesel

בדרום קיבוץ יד מרדכי, במרומי הגבעה המשקיפה על הקיבוץ מדרום, מוצב פסל גדול ומרשים של מרדכי אנילביץ', מפקד המרד בגטו וארשה, מראשי תנועת השומר הצעיר בפולין אשר נספה במהלך הקרבות בגטו במאי 1943 ועל שמו נקרא קיבוץ יד מרדכי.
האנדרטה פרי עבודת הפסל נתן רפפורט הוקמה בשנת 1951. הפסל עשוי ברונזה, גובהו ארבעה מטרים ומשקלו טונה אחת. הוא מעוצב בדמות גבר צעיר, בעל חזה חשוף ומבט נחוש. שרירי הזרוע דרוכים ומתוחים. והיד אוחזת בחוזקה רימון יד.

לצד הפסל מונח לוח אבן ועליו ציטוט מדבריו של מרדכי אנילביץ':
"… שאיפת חיי האחרונה נתמלאה. ההגנה העצמית היהודית הייתה לעובדה… אשרי וטוב לי, שהייתי בין ראשוני הלוחמים היהודים בגטו."
מרדכי אנילביץ, 23.4.1943.

הפסל מוצב לצד שרידי מגדל המים ההיסטורי של היישוב. צירוף זה ממחיש את הרעיון של "שואה ותקומה", הלחימה בצורר הנאצי לצד הלחימה על תקומת מדינת ישראל.

אתר שחזור הקרב על יד מרדכי

moreshet-tank

באתר זה משוחזר קרב הבלימה ההרואי בין הפולש המצרי למגני קיבוץ יד מרדכי ולוחמי הפלמ"ח במלחמת העצמאות במאי 1948. סיפור קרבות יד-מרדכי היה אחד מהפרקים ההרואיים בתולדות מלחמת העצמאות.

האתר הוא אחד הייחודיים בארץ בדרך שבה מוצג הקרב, המבקרים בו יכולים לראות את דמויות הלוחמים ניצבות בשטח הקרב כאילו קפא הזמן מלכת, לעבור בשוחות שבהן הסתתרו הלוחמים, ללמוד על כלי הנשק והמשוריינים ולטפס על הטנקים מאותה התקופה.

סיפור הקרב

מיקומו של קיבוץ יד מרדכי, היווה מטרה אסטרטגית חשובה בתכניות הצבא המצרי להתקדם מעזה לתל אביב. המצרים העריכו שישתלטו על הקיבוץ תוך שלוש שעות. חברי הקיבוץ, אשר הפכו בין לילה מעובדי אדמה ופועלי תעשייה, ללוחמים בעל כורחם הצליחו לשרוד בגבורה ובאומץ לב ולהדוף בגופם את הצבא המצרי.

moreshet-fight
\לוחמי הקיבוץ היו מעטים ובעלי מצבורי נשק מוגבלים ודלים לעומת האוגדה המצרית שתקפה מנגד. בזכות גבורתם של הלוחמים שמנו כ- 150 חברי קיבוץ ולוחמי פלמ"ח, הלחימה נמשכה שישה ימים במהלכם הצליחו לעצור את המצרים ולעכב את התקדמותם צפונה. הקרב הארוך שיבש את התוכניות של המצרים וקנה זמן יקר לצה"ל לאגור נשק ולסדר את קווי ההגנה. העמידה העיקשת של הלוחמים למול האוגדה המצרית הפך לסמל לכוחם ולנחישותם של הלוחמים היהודים.

סיפור הקרב על יד-מרדכי, הינו סיפור גבורה אנושי ודרמטי על מאבק לחיים ולחופש, אבל יותר מכל הינו סמל לעם היהודי ששרד את השואה והקים את מדינת ישראל. האתר אשר נפתח לראשונה בשנת 1965, עבר לאחרונה שדרוג נרחב בסיוע של "מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל" שכלל שיקום של גבעת הקרב ועמדות ההגנה, במטרה לשמור על האותנטיות והייחודיות של התצוגות.
moreshet-tank-2

לפרטים נוספים: 08-6720485052-3923104

אנדרטת "מבצע תינוק" לפינוי הילדים

moreshet-last


אתר ההנצחה לזכרו של איש הפלמ"ח, גרשון דובנבוים, שהוביל את המבצע להצלת עשרות מילדי הקיבוץ במאי 1948 בקרבות מלחמת השחרור. באתר ממוקמת אנדרטה לזכרו של דובנבוים ('דבמבם') ולצדו שלד משוריין מאותה התקופה המסמל את פינויים של ילדי הקיבוץ.

סיפור הפינוי

ערב פלישת הצבא המצרי לקיבוץ יד מרדכי (קיבוץ לסיפור הקרב), היה חשש כבד לגורלם של ילדי הקיבוץ ששהו באותה העת בבתי הילדים והתינוקות. הקיבוץ החליט לפנות את הילדים ולהפקידם בידי לוחמי הפלמ"ח- במה שנקרא לימים "מבצע תינוק"

בליל ה- 19 למאי 1948, 6 שעות בלבד לפני שהחל הקרב על יד מרדכי, הגיעו לקיבוץ לוחמי "חיות הנגב" של הפלמ"ח בפיקודו של גרשון דובנבוים ('דבמבם'), בשלושה משורייני פרפר ובאוטובוס משוריין לפנות את ילדי הקיבוץ למקום מבטחים. ב-02:30 בלילה יצאה השיירה למבצע הצלת הילדים. בנסיעה מסוכנת למשך כל הלילה, בין כפרים עוינים, הובילו לוחמי הפלמ"ח הצעירים, 100 ילדים ותינוקות ו-35 נשים המצטופפים במשוריינים, לעבר קיבוץ גברעם וממנו מזרחה לקיבוץ רוחמה.

למבצע פינוי הילדים מקום משמעותי במורשת הקיבוץ. כבסיס ליוזמה ולרעיון הקמת אתר הנצחה עמדו הרצון והרגשת החובה לספר את הסיפור הייחודי ולשמר את זכרו של גרשון דובנבוים, אשר פיקד על שיירת משורייני החילוץ והיה אחראי להצלת ילדי הקיבוץ מהתקפות הצבא המצרי.

דילוג לתוכן